Muuttolupa!

Tätä kirjoittaessa on asuttu jo muutama viikko uudessa talossa. On kiitollinen mieli siitä, että ollaan jo tässä pisteessä. Paljon on kesken. Muutama niitä kuuluisia listojakin on laittamatta, joita kuulemma yleensä jää uusissa taloissa vaiheeseen, mutta vain muutama…

Väsynyttä muusikkohuumoria.
Vihdoinkin!

Koska rakennusvaihe on sisätöiden alettua pysynyt erittäin kiivaana, ei ole blogipostauksille riittänyt aikaa. Ajattelinkin tehdä useista rakennusvaiheista postaukset jälkikäteen. Olen kuitenkin dokumentoinut paljon, ja samalla blogi toimii ikäänkuin muistikirjana itselleni, mitä kaikkea tulikaan tehtyä. Instagramin puolelle olen omalle tililleni @mkknkl koostanut talon tarinoita. Olen yrittänyt perustaa blogillekin instagram-tiliä, mutta videotarinoiden siirto tililtä toiselle eri ole vielä onnistunut.

Tarkastusvaiheesen valmistautuminen oli kiivastempoista sekin. Selvisi muunmuassa että energiatodistus on päivitettävä ja tiiveysmittaus tehtävä. Tiiveysmittaus oli vielä vuosi sitten aloituskokouksen aikaan ollut vapaaehtoinen, mutta käytäntö Kirkkonummen kunnassa oli vuoden aikana muuttunut. Niinpä Uudenmaan Lämpökuvaus kävi yhtenä keväisenä päivänä toteamassa ilmanvuotolukumme, joka oli melko suuri. No energialaskelma pysyi edelleen B:ssä. Hirsisaumat vuotavat vielä, kun talo ei ole kunnolla laskeutunut. Varmaan vuotaisivat muutenkin jonkun verran. Hirsitalo ei ole pullo. Mutta tiiveys olisi hyväksi, joten tiivistelyä on luvassa.

Ilmanvaihtoon piti tehdä ilmamäärien säätö ja mittaus. Nuohouspalvelu Lehtinen kävi sen tekemässä hyvällä ammattitaitoisella meiningillä. Hiukan oli jännät paikat, kun Ewarco ilmanvaihto- ja hybridilämmityslaitteesta ei meinannut tuloilmapuhallin käynnistyä. Puhelinneuvonta kuitenkin toimi ja irti unohtuneet piuhat saatiin kytkettyä paikalleen ja laite hursisemaan. Ilmanvaihto säädettiin 4 litraa alipaineiseksi, eli ilmeisesti tosi vähän alipainetta. Alipaineisuutta ei nykysuosituksissa suositella, vaan ulko- ja sisäilman tasapaino on tavoite.

Ennen osittaista käyttöönottokatselmusta pidettiin LVI-katselmus. Siellä ainoa saamamme huomautus oli se, että keittiön kaappien alla vesieristeen tai kaukalon tulisi ulottua tarpeeksi eteen, jotta mahdolliset vuodot huomattaisiin.

Muutama päivä ennen osittaista lopputarkastusta käytiin vastaavaan mestarin kanssa läpi Lupapistettä ja lisättiin loputkin vaadittavat dokumentit sinne. Muun muassa kosteudenhallintasuunnitelma ladattiin. Onneksi olin alkanut täyttämään sitä jo alkuvaiheessa. Meidän tapauksessa kaikenlainen kosteusvaurioiden välttäminen oli sydämen asia, joten sitä osastoa tuli syynättyä erityisen tarkkaan eikä suunnitelma ollut mikään pelkkä muodollisuus.

Osittainen lopputarkastus meni sekin mukavasti, joskin jännitettiin uuden tarkastajan tarkkuutta. Mutta läpi meni muutamin huomautuksin. Täytyy vain printtailla viimeisimmät piirrustukset kansioon ja täydentää talon käyttöoppaaseen maalien ja muiden materiaalien laadut ja koodit ja muut detaljit. Onneksi on tullut otettua videoita ja kuvaa eri rakennusvaiheista, joten talomme on aika hyvin dokumentoitu. Tuon käyttöohjekirjan olisimme mielellämme ottaneet käyttöön jo alkuvaiheessa, ja täydentäneet sitä matkan varrella. Meille valkeni käyttöohjeen luonne vasta ihan viime metreillä. Luulimme, että se on jokin itse kyhätty nippu ohjeita, mutta sille olikin olemassa valmis täydennettävä kirja.

🙂

Raksahommien luonne on nyt muuttunut. Ennen raksalle lähdettiin, nyt työleirillä asutaan. Koronakevät ja raksahommat olivat sellainen kohtuullisen stressaava putki, että oli pakko katkaista se lähtemällä pariksi viikoksi lomalle ihan muihin maisemiin. Mutta on se hienoa välillä pysähtyä ja ihastella jykeviä hirsiseiniä ympärillä: tässä vaiheessa ollaan jo, meillä on terve koti.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: