Hengittävää eristettä Norjasta ja Fiskarsista

250 mm paksut hirsiseinät eivät kaipaa lisäeristystä, ylä- ja alapohja sen sijaan vaativat melkein puolen metrin kerrokset villaa. Vertailimme pitkään eri eristemateriaaleja keskenään. Meidän tapauksessa järkevintä oli käyttää hygroskooppisia eristeitä, eli sellaista jotka sitovat ja luovuttavat kosteutta, eli ”hengittävät”. Tässä tulevat kyseeseen orgaaniset tuotteet kuten pellava, hamppu, selluvilla, lampaanvilla, puru ja puukuitueriste. Näistä oli eräs ystävämme tehnyt myös vertailutaulukon, josta oli hyvä tarkastella ominaisuuksia. Ainakin puupohjaiset eristeet myös varastoivat ja luovuttavat lämpöä tasaten näin lämmönvaihtelua. Tällaista ominaisuutta ei esimerkiksi kivivillassa ole.

”Hengittävien” eristeiden kanssa käytetään diffuusioavointa ilmansulkua, joka päästää sopivassa määrin vesihöyryä läpi. Vesihöyrynvastuksen tulee olla kuitenkin 3-5-kertainen verrattuna eristeen ulkopuoleen, esim. tuulensuojalevyyn. Pitkään pähkäilimme myös ilmansulkua: verkkovahvistettu paperi, joka täyttäisi vesihöyrynvastuskertoimet, mutta sisältäisi jonkinsortin muovia verkkomuodossa — vaiko muoviton Paavo -perinneilmansulku, jota pitäisi laittaa 10 kerrosta, jotta vesihöyrynvastus olisi riittävä. Eräs muovia välttelevä tuttu oli ratkaissut yhtälön laittamalla kattoon eristettä vasten Paavon ja sen jälkeen kovalevyn. Päädyimme viimein verkkovahvistettuun Elt-Kraft ilmansulkupaperiin, jossa on nelikerrosrakenne. Vankkaa paperia, joka ei helposti repeile. Se toimitettin rakennukselle kätevästi villanpuhaltajien mukana.

Ilmansulkupaperi nostettu seinille.

Vertailussa olivat eristeen lämmöneristyskyky, sen sisältämät kemikaalit ja hinta. Loppusuoralle selvisivät kierrätyspaperista tehty selluvilla, jossa on palonestoaineena savi (esim.Termex Green) sekä Hunton puukuitueriste, jossa materiaalina on kuusi. Normaalissa selluvillassa on palonestoaineena runsaasti booria, jonka terveellisyydestä kiistellään. Siksi tahdoimme vältellä booria. Huntonissa booria on vain vähän jos lainkaan, siinä on luontaista palonestoainetta, jossa on typpeä ja fosforia. Savi palonestoaineena olisi toki myrkytöntä, mutta ratkaisu epäilytti sen vuoksi, että kierrätyspaperi ei itsessään välttämättä ole puhdasta – joku sanoi että joukossa voi olla pizzalaatikoita ja jopa pizzaa – ja boori on toiminut myös homeenestona tyypillisimmissä selluvilloissa. No, en tiedä pitääkö pizzatarina paikkansa. Eräs puhallusyrittäjä ainakin väitti, että kierrätyspaperin laatua valvotaan ja se on puhdasta. Mietimme kauan ja voiton vei Hunton, norjalainen puukuitueriste. Se vaikutti luotettavalta vaihtoehdolta vailla epämääräisyyksiä.

Kilpailutimme kolme puhallusfirmaa. Voiton vei Eloterm, Jim Mattssonin luotsaama yritys Fiskarsista. Hienosti homma hoitui kahdessa erässä: ensin puhallettiin alapohja, ja parin kuukauden päästä yläpohja. Työjärjestyksen vuoksi näin oli parasta. Alapohjan puhalluksen jälkeen timpurimme Ari asensi ilmansulun ja raakaponttilaudoituksen. Kun talossa oli lattia, pystyttiin operoimaan paremmin yläpohjan paperoinnit ja koolaukset, kun oli alusta, mille telineet pystyttää. Eikä puhallusfirma vaatinut kuin pienen lisähinnan siitä, että joutuivat käymään kaksi kertaa.

Eloterm rekkoineen. Eivät tosin laittaneet selluvillaa meille, vaan Hunton-puukuitueristettä.
Puhallus alkakoon
Ilmansulkupaperi ja raakapontti asennetaan.

Ennen yläpohjan puhallusta täytyi kaikkialle taloon viimeisen hirsikerran ja kattorakenteen väliin jäävän raon väliin asentaa levyvillaa. Sinne olisi ollut hankala saada puhallusvillaa. Nyt ainakin liittymäkohdat tuli eristettyä hyvin. Huntonilla mentiin edelleen. Ensin kuitenkin oli paikattava hirren päälle jäänyt rako, lisää siitä kuvissa alla.

Päädyissä päällimmäinen hirren ja kattorakenteen välistä paistoi päivä. Hiukan tämäkin aiheutti pähkäilyä ja sydämentykytystä. Ei kai ole tarkoituksenmukaista, että eristeen sekaan pyryttää talvisin ja kesäisin ampiaiset pääsevät kätevästi näistä raoista tekemään pesiään yläpohjaan?
Raitkaisuksi raot teipattiin sisäpuolelta 100-vuotta kestävällä Tescon vana -teipillä. Myöhemmin ehkä lisäksi tukimme välit talon ulkopuolelta tervatulla pellavalla.
Tämän jälkeen ylimmän hirren päälle asennettiin levyvilla.

Vinon katon lappeet puhallettiin ilmansulkuun tehtyjen reikien kautta ontelopuhalluksena. Vaakasuora osa tehtiin vintin puolelta vapaana puhalluksena.

Eikä siinä vielä kaikki! Yläpohjan oli piirretty 45 mm levyvilla vielä ilmansulun lämpimälle puolelle. Näin, jotta energiamääräykset täyttyisivät. Muuten kyllä tuntui aika turhalta kerrokselta, olihan villaa jo puolisen metriä muutenkin. Tosin, lisäkerros kuulemma auttaa siihen ettei kovilla pakkasilla kylmä hohkaa kattotuolien kohdalta. 45 mm Huntonia ei ollut myymälöissä, mutta sitä saatiin tilaamalla Norjasta. Espoon K-rauta voitti tarjouskilpailun ja ostimme levyvillat sen kautta. Tosin jälkeenpäin kuulin, että puhallusvillat toimittanut Eloterm olisi voinut toimittaa myös levyinä. Timpurimme Vilho ja Riku ampuivat levyt reunoistaan kiinni ruoteisiin isolla niittipyssyllä, koska levyjä oli vaikea saada pysymään muuten paikallaan. Pölisemisen estämiseksi myös tämän villakerroksen päälle tuli paperi, tällä kertaa tosin muoviton Remppa-rakennuspaperi, joka kylläkin repeili helposti. Vaihdoimme vahvempaan, muovittomaan Remppa-rakennuspahviin, joka pysyi paremmin ehjänä. Keittiön päälle timpurit tosin asensivat vahingossa toiseenkin kerrokseen Elt-Kraft -paperia. Haitanneeko tuo, diffuusioavointa sekin. Samaa Huntonin levyvillaa rakennuspaperin tai -pahvin kanssa tuli myös runkoväliseiniin äänieristeeksi.

Ilmansulun alapuolella 45 mm Hunton-levyvilla 48×48 rimojen välissä, päällä paperi ja 23 mm lautakoolaus.
45 mm Hunton-levyjä seinien äänieristeenä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: