Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lisätiivistystä ja ristikoiden maalausta

Lampaanvillalla lisäeristetään nurkkia.

Saimme hirsitalomme tehneen ja pystyttäneen Tenderin miehet päiväksi taloomme vielä tänä kesänä. Vajaa vuosi on siitä, kun he kävivät viimeksi. Silloin korjattiin ikkunoiden ulkopuolisia teippauksia ja asennettiin ulkovuorilaudat. Sen jälkeen jatkuivatkin sisähommat suomalaisten timpureiden, meidän itsemme ja talkooväen voimin. Tämän kesäisen visiitin tarkoituksena oli parantaa talomme ilmatiiveyttä. Ilmanvuotoraportin pohjalta parannettavaa oli nurkissa ja hirsien varauksissa. Toimitin raportin Tenderille ja kyselin, miten ilmantiiveyttä voisi parantaa. Tenderin pomo Margus kävikin tuomassa lampaanvillaa paketillisen terassillemme, kun olimme lomamatkalla ja ajatuksena oli, että sitä lisättäisiin tiivistystä kaipaaviin kohtiin. Yllättäen tällä viikolla selvisikin, että heidän Espoon työmaan asennus eteni niin sutjakasti, että pari työmiestä ehtisi tulla käymään talollamme. Oletin, että he vain säätävät talon painumispultit ja tarkistavat, miten talo on painunut ja neuvovat miten tiivistetään. Päivä alkoi ilmanvuotoraportin tarkastelulla todetaksemme, että nurkkien ilmatiiveyden parantaminen on paras keino.

Ilahduin suuresti, kun selvisi että miehillä onkin koko päivä aikaa työksennellä talollamme. Ja niin alkoikin tiukka aherrus: toinen tiivisti nurkkia sisältä ja toinen irrotti nurkkalautoja ulkoa ja tiivisti sieltä, lampaanvillalla. Myös följareiden pulttien reiät tiivistettiin uretaanivaahdolla. Se taitaakin olla ainoa paikka, jossa seinässämme on käytetty uretaania, muuten on menty hengittävillä villaeristeillä: hirsien välissä ja ikkunoiden välissä lampaanvilla, paloikkunoiden ympärillä kivivilla. Hiukan olen itse tiivistänyt joitakin kohtia pellavalla.

Päivä meni mukavasti. Työmiehet olivat iloisella mielellä ja toinen heistä totetisikin, että on tärkeää pitää asiakas tyytyväisenä. Kaikki nurkat tiivistettiin ja hiukan seiniäkin. Hienoa, että korjaukset tullaan tekemään, kun niihin on aihetta. Siitä 10 pistettä Tenderille. Oli hyvä, että nurkkalaudat irroitettiin, sillä selvisi myös että painumisen myötä osa niitä nurkissa pitävistä ruuveista oli katkennut. Nurkkalautojen asennuksen jälkeen vajaassa vuodessa talo oli painunut ainakin 30 mm. Arvelen, että pystytyksen jälkeen painumista on ollut kaikkiaan 70-80 mm. Sain päivän jälkeen vielä säkillisen lampaanvillaa, jolla voin itse tiivistellä, jos on tarvetta.

Epätäydelliset ilmanvuotoluvut kuuluvat tällaisen perinteisen hirsitalon alkuvaiheeseen. Painumisen myötä tilanne odotettavasti paranee, näin todettiin myös ilmanvuotoraportissa. Silti lisäeristys ja -tiivistys oli tarpeen. Vuotoa oli tavanomaista enemmän. Ainakin nurkkia tiivistellessä todettiin, että niissä oli liian vähän eristettä. Yksi syy ilmanvuotolukuihin on se, että meillä myös päätykolmio on hirttä. Usein hirsitalot tehdään niin, että päätykolmio on runkorakenteinen, mikä on on ilmatiiviimpi rakenne. Tenderinkin eräässä tällä tavoin tehdyssä talossa oli saatu todella hyvä ilmanvuotoluku. Ajattelin ensi talvena vielä katsella lämpökameran kanssa, mikä on tilanne nyt, kun on tiivistelty lisää. Ehkä muutaman vuoden päästä voisin tilata uudelleen tiiveysmittauksen.

(Kiitos vitsistä Sakari Valkama)
Tämän kesän hunaja odotti terassilla lampaanvillojen kanssa.

Tällä viikolla meillä on menossa sokkelin ristikoiden maalaustalkoot. Olen tehnyt Facebook-tapahtumia lukuisista talkoista, joita meillä on ollut vanhan talon purkamisen ja uuden rakentamisen myötä. On mahtavaa, että ystäviä on tullut auttamaan ja niin nytkin. Taloa ympäröivät ristikon teki isäni Risto viime kesänä ja tänä keväänä. Se tehtiin 30 mm x 32mm rimoista, jotka saatiin sirkkelöimällä 100 x 32 mm lankuista. Jostakin syystä, jota en enää muista, emme maalanneet rimoja etukäteen, vaan päätimme maalata ne ristikon valmistuttua. Melkoista nysväämistä on saada maalattua rimojen jokainen sivu. Olemme jo nyt edenneet aika hyvin ja viikon loppuun mennessä varmaan saadaan ulkopuolelta koko homma tehtyä. Sitten vain täytyy joku päivä kontata talon alla ja maalata myös sisäpuolelta. Maalina on Uulan Roslagin mahonki sävytettynä Tikkurilan värikartan Karhu -sävyllä.

Lisätiivistelypäivän päätteeksi innostuin tekemään laulun. Vaimo sanoi tätä Ylvis- tyyliseksi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: