Säältä suojaan

Hirsikehikko kohosi nopeaa. Kehikon kasaamisen aikaan alettiin laittaa myös alapohjavasoja paikoilleen, koska väliseinärungot lepäisivät niiden päällä. Aloituspäivästä tiistaista perjantaihin oli paikalla 5 miestä. Perjantaina nostettiin loput kattotuolit paikoilleen. Tenderin pomo Margus sekä nosturiautokuski Tormihoone-nimisestä firmasta lähtivät pois, ja kolme miestä jäi paiskimaan töitä seuraavaan perjantaihin saakka.

Oli juhlallista katsoa, kun talo kohosi silmissä. 3D-kuvissa talo näytti sympaattisen pieneltä, mutta luonnossa vaikutelma on aika massiivinen. Liekö syynä korkea perustus ja paksut hirret? Jykevät hirret ovat saaneet ihailevia kommentteja paikan päällä käyneiltä. Ovathan ne toki hienoja. Sukulaismies, joka oli tehnyt pitkän uran suomalaisten hirsitalojen parissa, sanoi ettei tuollaista hirttä saa Suomesta. Olisiko näin? Onhan käsinveistofirmoja toki joitakin Suomessakin.

Väliseinärungot oli tehty pitkälle valmiiksi jo Virossa, mikä osaltaan nopeutti asennusta. Useat puuosat oli myös pätkitty valmiiksi.

Työmiehillä oli tähtäyspisteessä saada talo nopeasti säältä suojaan. Ja toki se omaa mielenrauhaakin lisäsi, kun aluskate oli viimein asennettu eikä runko enää muutamien yösateiden syystä suotta kastunut. En varmaan ole seurannut niin tiiviisti säätiedotuksia pitkään aikaan, kuin pystytyspäivinä. Rakennusvalvonta edellytti kosteudenhallintasuunnitelmaa. Sellaisen laadin netistä löytyneen hyvän aiheesta kertovan nettisivun esimerkin mukaan. Myös Tenderiltä rakennusvalvonta edellytti kosteudenhallinnan vastuuhenkilöä, jollaiseksi yksi työmiehistä nimettiin.

Kosteudenhallinta sisältää rakennusaikana sen, että rakennustarvikkeet peitellään pihalla pressuilla tai muoveilla ja pidetään irti maasta. Samoin runko peitellään päivän päätteeksi, tai ainakin sen kriittiset kohdat, esim. hirsitappien aukot, joihin vesi voisi jäädä seisomaan. Alapohjan kannatinhirret muodostivat yhdessä alajuoksujen kanssa eräänlaisen kaukalon, jossa vetiset sahanpurut muhivat sateen jälkeen. Seikka häiritsi niin, että putsasin sahanpurut pois. Onneksi sateiden jälkeen oli monta aurinkoista päivää, jolloin nuokin paikat pääsivät hyvin kuivumaan. Hirsi on materiaalina hyvin kuivuvaa, siksihän sen valitsimmekin hometalotaisteluiden jälkeen. Pieni määrä sadetta rakennusvaiheessa ei siksi haittaa. Mutta kyllä silti kannattaa suojata sateelta sen mitä vain voi.

Torstai-iltana ennen kuin miehet lähtivät Viroon, tarjosimme heille savukala-aterian pihalla juhlistaaksemme välietappia. Olihan yksi suuri urakka saatu päätökseen: talo sateelta suojaan.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: