”Kuin peitepuikko finnin päällä”— Kuinka valita maali hirsitaloon?

Tenderin miehet lähtivät noin viikoksi. Sillä aikaa pähkäilimme talon väriä Tikkurilan värikartta apunamme. Rakennusluvassa olimme määritelleet talon väriksi kartanonkeltaisen peittomaalin Virtasen värikartan mukaan. Vuoden mittaan mielemme kuitenkin muuttui kuullotteen suuntaan. On kiva, että puun kuviot näkyvät läpi elävästi eivätkä peity. Selvitin kunnasta, että värin värin vaihto ei ole ongelma, kunhan ei mitään liian ympäristöstä pomppaavaa väriä valita, vaikkapa pinkkiä, kuten jossakin kohua herättäneessä iltapäivälehden jutussa oli kerrottu tehdyn.

Talo vielä ilman maalia.Hän ruskettuu.

Kävin hakemassa Suomen luonnonmaalien myymälästä Tuusulasta pari koepurkkia Pihkatex -kuullotetta sävytettynä Tikkurilan väreillä sekä yhden Tervatex -purkin. Pihkatexin eduksi myyjä sanoi sen, että maalattavaa pintaa ei tarvitse käsitellä etukäteen erikseen puunsuoja-aineella, vaan sallittu määrä myrkkyjä on laitettu jo suoraan kuullotteeseen. Oli kyllä hyvä testata värejä rakennukselta yli jääneisiin puupaloihin, sillä esitteiden värinäytteet eivät kerro koko totuutta. Eri sävytteet nimittäin käyttäytyvät eri tavoin esimerkiksi oksankohdissa. Myös eri valaistusolosuhteet oli hyvä kokeilla, toinen väri näytti mukavalta auringossa, mutta räikeältä varjossa, joku toinen toisinpäin. Kävimme hakemassa pari testipurkkia lisää K-raudasta Valtin kuullotteeseen sekoitettuna ja Värisilmästä Roslagin mahonkia sekä Virtasen 3 öljyn kuullotetta eri sävyin, kun sopivaa sävyä ei tuntunut löytyvän. Testailu jatkui. Pidimme Tikkurilan väristä Ruoko, mutta sen käyttäytyminen oksankohdissa teki likaisen yleisvaikutelman. Oksankohdat vihersivät ikävästi muuten mukavan vaaleanruskeanoranssissa värissä. Sora ja Pihka taas olivat sävyinä mukavan hillittyjä, mutta hieman liian peittäviä. Molemmat käyttäytyivät oksankohdissa kuin peitepuikko naamassa olevan finnin päällä. Oksankohdat eivät korostuneet mukavasti, vaan hiukan liian siloitellusti peittyvät. Pouta oli sävynä raikas, ensin ajattelimme että se olisi jopa liian räikeä. Se oli hiukan Ruokoa kirkkaampi, muuten aika lähellä sitä. Ratkaisevaa oli käyttäytyminen oksankohdissa, se oli luonnollisen oloista. Puun kuviot eivät liioin peittyneet eivätkä värjäytyneet likaisiksi. Poutaan päädyimme siis.

Tender kävi pikaisen parin päivän pyrähdyksen tontillamme viimeistelemässä muutamat asennukset. Myös yksi Pihlan ikkuna ja ovi ehtivät tontille juuri ennen miesten lähtöä, ja ne ehdittiin laittaa paikoilleen.

Päätös kuullotteesta tuli kaksi päivää ennen maalaustalkoita. Pähkäilin Virtasen 3 öljyn kuullotteen ja Pihkatexin välillä. Molemmat olivat luonnonöljypohjaisia, ja sillä tavoin herättivät luottamusta. Lopulta päädyimme Virtasen 3 öljyn kuullotteeseen ja valkoisiksi tulevissa nurkka- ja räystäslaudoissa Virtasen 4 öljyn maaliin. Netistä etsimme referenssejä ja kokemuksia, ja Virtasesta löytyi hyvin näyttöä. Mietimme myös, pitäisikö hirsikehikko käsitellä vielä Virtasen Homeentappajalla, mitä suositeltiin maalikaupassa. Olihan kehikon ulkopuoli jo käsitelty Beckers puunsuojalla tehtaalla. Lopulta Tenderin mielipiteen rohkaisemana jätimme kehikon käsittelemättä, räystäät sen sijaan kesittelimme Homeentappajalla, sillä niitä ei tehtaalla ollut käsitelty.

Hurjan kokoiset nurkkalaudat maalattiin Virtasen 4 Öljyn maalilla.

Olen huomannut, että monet jättävät kehikon maalamatta ensimmäisenä vuonna. Toisena vuonna maali jo tarttuisi paremmin. Esimerkiksi Uulan Roslagin Mahongissa suositellaan joko vuoden odotusta ennen maalausta tai pinnan karhentamista. Tenderin suositus kuitenkin oli, että asiakas maalaisi kehikon 6 kk kuluessa pystytyksessä.

Maalaustalkoisiin saapui kivasti porukkaa. Kaikille riitti telineitä ja pensseleitä. Korkea talo toi omia haasteitaan. Välillä tuli ikävä henkilönostinta, mutta kaikesta selvittiin rakennustelineiden, tikkaiden ja maalisudin jatkovarren kanssa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: