Tenderin paluu

Timpurien toisen vierailun aiheina olivat kattotiilet, alapohja, ikkunat ja terassit. Työt saatiin siihen pisteeseen, että voitiin pitää runkokatselmus.

Tiilet nostellaan katolle.

Tenderin porukan takaisin tultua alkoi tohina työmaalla viiden työmiehen voimin sekä ylhäällä katolla että alhaalla talon alla ja niin myös sen sivuilla. Tällä kertaa porukan pomona oli Tenderin toinen omistaja Kaldi. Hänen rento huumorinsa ja ”Are you happy?” -kysymykset loivat mukavaa tunnelmaa työmaalle. Tuttu Tormihoone -firman nosturiauto kuskeineen oli paikalla vain ensimmäisenä päivänä. Sen kyydissä saapuivat kattotiilet, ikkunat, alapohjan tuulensuojalevyt, terassien kattotarpeet ja kasa raakaponttilautaa talon sisätöitä varten. Hänen lähdettyään neljän miehen joukko jäi ahkeroimaan tontille. Isolla porukalla he saivat paljon aikaan.

Kattotiilet pinoina katolla.

Katon rakenne ylhäältä alas on: Monier -merkkiset tummanharmaat betonitiilet, 45 mm ruoteet, korotusrimat, Icopal Superbase bitumihuopa, raakaponttilauta, 98 mm tuuletusrako – päätypoikasten kohdalla 25mm!!, Hunton puukuitulevy, kattoristikot ja (puukuitueriste 425-500 mm, ilmansulkupaperi, koolaus, 45 mm villaa, rakennuspaperi, koolaus, kattolaudat). Suluissa olevia ei ole vielä asennettu paikalle.

Kattotiilet ladottiin paikalle ja Tender asensi myös tippapellit sekä seinällenoston pellitykset. Seinälle nostossa kyseessä ovat kohdat jossa matalampi katto liittyy korkeamman osan seinään. Seinälle noston pituus on Suomessa määritelty 300 mm, mutta mukana oli pellit 180 mm nostoa varten. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun virolainen ja suomalainen standardi poikkesivat toisistaan. Tenderin toisen vierailun yhteyteen saatiin sovittua myös rakennusvalvonnan edellyttämä runkotarkastus, jossa tarkastetaan kantavat rakenteet ennen kuin niitä aletaan peittää. Tarkatuksen yhteydessä keskusteltiin myös seinälle noston korkeudesta. Tender lupasi tehdä lisäpellityksen loppukesästä, jotta määräykset täyttyvät. Seinälle nostohan on noin korkea lähinnä talvella pyryttävän lumen vuoksi. Vinon katon seinällenosto hirsiseinään on taitoa vaativa työ. Siinä täytyy sahata kolo pellin taitetulle yläpäälle sisälle hirsiseinään, jottei vesi valu seinän ja pellin väliin tai matalamman katon eristeisiin hirsien varausten raoista. Etukuistin kohdalla vielä selvitämme, onko seinälle noston oltava siinäkin 300 mm, vai riittääkö nyt laitettu 180 mm.

Pellin seinälle nosto.

Savupiipun juuren aluskatteen piipulle nostot ja pellit sille asensi Tender, mutta itse piipun pellityksen ja piippuhatun teki paikallinen peltisepänliike Tinker’s. Hirsitalon katto painuu alaspäin, mutta savupiippu pysyy paikoillaan. Siksi piipun yläosan peltien täytyy olla alaosan päällä teleskooppimaisesti.

Viikolla vieraili myös sähkömiehemme Antti Räisänen AR-Urakoinnista. Hänen kanssaan vedettiin piuhoja hirsiporauksiin. On huomioitava, että tietyt osat talosta painuvat ajan myötä alaspäin ja tietyt eivät. Piuhoille täytyy paikoin jättää painumavaroja. Sähkömies myös veti pihavaloille ja talon sähköille kaapelit aiemmin asennettuihin maaputkiin. Myös muurari kävi rappaamassa piipun.

Terassit pystytettiin, osittain paikan päällä soveltaen, sillä rakennekuvat eivät kertoneet ihan kaikkea. Minulta kyseltiinkin aina välillä mielipiteitä millä tavoin tahdoin eri yksityiskohdat tehtävän. Täytyi selvittää ja päättää millainen valokate takaterassille tulee, sekä sen profiilikorkeus. Vastaavan mestarin suosituksesta päädyimme Icopal Fastlock Uni -katteeseen. Meille itsellemme jäi vielä terassin portaiden ja kaiteiden nikkarointi sekä laudoitus. Terasseista tuli oikein mainioita tähän mennessä. Etenkin etuterassista tuli yhden Tenderin timpurimestarin upea taidonnäyte paksuinen parruineen ja taidokkaasti tehtyine jiireineen. Tenderin porukan hyvä työmoraali ja pyrkimys tehdä kunnon jälkeä tuli taas todistettua.

Etukuistin runko.
Etukuisti aluskate asennettuna.

Ikkunat ja ulko-ovet asennettiin paikoilleen, etuovea lukuunottamatta. Niiden väliin tuli lampaanvillaa eristeeksi, ja tiivistys tapahtui teippaamalla yläreunaan tuulensuojateippi ja muihin kohtiin ympärille höyrynsulkuteippi – sekä ulko- että sisäpuolelle. Ikkunat ja ovet tulivat Aru Gruppilta Virosta lukuunottamatta saunan ikkunaa ja kodinhoitohuoneen ovea, jotka tulivat Pihlalta Suomesta. Naapuria lähimmät ikkunat ja ovi ovat EI 30 paloluokkaa ja siksi niiden väliin tulee eristeeksi kivivillaa. Aru Gruppin ikkunat ovat lämpölasia, ja ikkuna on lähellä seinän ulkokuorta, jolloin sisäpuolelle jää mukava ikkunanlauta. Tuuletusikkuna ovat ”tilt and turn”- mallia, eli ne aukeavat sekä sivulle että yläreunastaan.

Ikkunoiden yläpuolella on muutaman sentin painumavara.

Talon alle asennettiin Huntonin 25 mm tuulensuojalevyt, samanlaiset kuin yläpohjassa. Niiden päälle on hyvä myöhemmin puhallella puukuitueristeet.

Yhden pähkäilyn aiheutti yläpohjan tuuletus päätypoikasten kohdalta. Rakennekuvissa on merkitty eristeiden yläpuolisen tuulensuojalevyn päälle 98 mm tuuletusrako. Räystäät toteutettiin päätypoikasilla, joiden johdosta päädyissä yläpohjan rakenne poikkesi muusta talosta noin 90 cm matkalla. Säikähdin, kun huomasin, että päätypoikasten kohdalla tuuletusrakoa oli vain 25 mm. Kun asiaa selvitettiin, niin tuo tuuletusrako oli puuttunut kokonaan rakennekuvista. Tätä ollut huomannut aiemmin missään vaiheessa kuvia katsellessani. Tender oli kuitenkin lisännyt pienen raon, hyvä siis että tuli edes jonkinlainen rako. Mietimme eri vaihtoehtoja päätypoikasten tuuletuksen tehostamiseksi. Rakennesuunnittelija ehdotti päätyihin ylimääräisiä tuuletusaukkoja, jotka sitten toteutimmekin. Nyt luulisi yläpohjan tuuletuksen olevan kunnossa. Ilma kulkee alhaalta räystäiltä tuuletusrakoa pitkin n. 2,5 m matkan, reilu 2 m matkalla talon harjalla tuuletustilaa on enemmänkin. Ilma poistuu kolmen harjatuuletusputken kautta sekä yhteensä kuuden päädyissä olevien lisäämiemme tuuletusreikien kautta.

Lisätyt tuuletusreiät.

Viikon työskentelyn jälkeen juhannus lähestyi ja porukan täytyi kiiruhtaa laivaan jo torstaina, sillä perjantain laivat olivat jo täyteen buukattuja juhannuksen viettoon lähtevistä muista virolaisista työntekijöistä. Hiukan jäi vielä viimeisteltävää.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: