30 teräspaalua kannattelee taloamme – kummajainen nimeltään teräsputkipaaluperustus

Perustuksemme paalutettiin kiirastorstaina. Laitoin maanantaina Teräspaalutus Tamminen Oy:lle tiedon, että maatyöt ovat valmiita paalutukselle. Ossi Tamminen soittelikin jo tiistaina, että he voisivat tulla seuraavana päivänä lyömään paalut. Esitin toiveeni olla mukana. Harmi kyllä keskiviikko oli minulle työpäivä, mutta torstai olisi vapaapäiväni. Ossi alkoi heti selvitellä, että saisi toisen työn keskiviikolle ja meidät torstaille, ja onnistui. Hienoa asiakaspalvelua.

Paaluja meille tuli yhteensä 30 kappaletta. Moni ihmetteli niiden suurta määrää. Kaikki ovat kokoa RR 90/6.3 . Paaluista 19 tukeutuu suoraan hirsiseiniin tai alapohjan tukihirsiin. Kuusi paalua kannattelee terasseja ja viisi betonilaattaa, joka tulee takkaleivinuunin ja saunan alle. Muualla talossa on puurossipohja. Paalut ulottuvat 6-9 metrin syvyyteen kallioon saakka maaperään läpi, joka on savea ja silttiä sekä jonkin verran moreenia ennen kallion pintaa.

Teräsputkipaaluperustus herätti myös epäilyä, koska siinä on riskinsä. Jos paalun tielle osuu kivi, se voi mennä vinoon. Ja liian vinoon ei tällainen perustus saa mennä. Toinen epäilyttävä asia on sivuttaistuki tai oikeastaan sen mahdollinen puute. Melkein naapurissa asuva perustussuunnittelijamme Kai Help kuitenkin uskoi ratkaisun toimivuuteen, ja rohkenimme siksi päätyä siihen. Hän myös piirsi sivuttaistukiratkaisun, jota voidaan hyödyntää tarvittaessa. Veikkolassa on useita tähän tapaan perustettuja taloja, hän tiesi kertoa. Tonttimme naapurissa on myös kaksi taloa paalujen varassa, ja niistä aikoinaan innostuinkin perehtymään tähän ratkaisuun.

Tietty poikkeama paalujen tarkkuudessa sallitaan, ja perustus saadaan linjaan paaluhattujen paikkaa säätämällä, koska ne hitsataan paikoilleen jälkeenpäin. Jos poikkeama on niin suuri ettei sitä voi paaluhatuilla korjata, voidaan paalu leikata myös maanpinnan kohdilta ja hitsata siihen levy ja hitsata paalun yläosa levyyn kiinni toivotusta kohdasta. Aika hyvin paalut upposivat saveen ja rivit olivat linjassa, joitakin pieniä poikkeamia näkyi kyllä silmämääräisesti. Hattua säätämällä selvittäneen, mutta totuus selviää, kun mittaillaan tarkemmin.

Viime kesänä perehdyin tähän perustusratkaisuun. Ongelmallista oli, että en tiennyt sen nimeä. Yksi nimi oli teräsperustus, mutta se viittasi enemmänkin ratkaisuun, jossa paalujen päälle tulee myös teräskehikko. Näin kuitenkin kuvia ja luin artikkeleita siitä, että hirsitaloja perustetaan ilman teräskehikkoa, koska hirret muodostavat itsessään tukevan kehikon. Betoni hallitsee perustusratkaisuissa, eikä googlettelemalla oikein muuta meinaa löytyä. Kuvaavaa on se, kun pyysin tarjousta yhdestä firmasta, sain ontelolaattaperustuksen tarjouksen vaikken sitä pyytänytkään. Pilariperustus on yksi nimivaihtoehto, mutta sekin viittaa usein harkko- tai valettuihin pilareihin. Eräs toinen Tenderiltä hirsitalon tilannut käytti nimeä teräsputkipaaluperustus, ehkä se on se oikea nimitys. Samanlaiseen ratkaisuun on muuten päätynyt myös Talvikaato -blogin pitäjä. Kannattaa käydä lukemassa.

Miksi sitten päädyimme teräsputkipaaluperustukseen? Puurossipohja ja pilariperustus olivat alunperin mielessä, koska yhdistelmä vaikutti olevan homeriskitön hyvän tuuletuksen vuoksi, parempi kuin reunoiltaan ummessa olevat puolilämpimät alapohjatilat. Yksi puolilämmin homehtunut alapohja meillä jo oli ollut, joten se ei kiinnostanut. Maaperätutkimuksen mukaan täytyisi paaluttaa joka tapauksessa, joten miksi valaisimme väliin anturan ja siitä pilarit ylös, jos kerran paalut voivat toimia pilareina itsessään? Näyttää myös siltä, että säästämme loppupeleissä, kun yksi suuri betonivalutyövaihe jää välistä. Kysyimme tarjouksen myös ruuvipaaluista, joita tarjoaa muun muassa Ortkivi. Päädyimme kuitenkin lyöntipaaluihin.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Ei vitsit Mikko, tekin rakennatte hirsitaloa! Me siis ei vielä, suunnittelu katkesi suunnittelijan puutteeseen emmekä tonttiakaan sitten uskaltaneet vielä ostaa. Taidanpa alkaa seurata, mitä teillä tapahtuu. Pilariperustus itselläkin mielessä,tosin valettuja pilareita olin ajatellut. Hyvä kuulla vaihtoehdoista.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: