Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Arkkitehtikuvat, rakennekuvat ja hirsitalofirman omat hirsikaaviot…Ainakin kolmenlaisia kuvia on palloteltu edestakaisin ja kommentoitu, ja kaikki niistä vaikuttavat toisiinsa. Tätä pallottelua on kestänyt viimeisimmässä vaiheessa jo pari kolme kuukautta ja se on vielä kesken. Kolmisen viikkoa sitten mukaan on tullut rakennesuunnittelija ja perustussuunnittelija. Ne periaatteessa voisivat olla yksi henkilö, mutta perustuksemme erityisyyden vuoksi päätimme pitää nämä roolit erillään, ja näin myös päärakennesuunnittelija suositteli tekemään. Lisäksi tulee vielä LVI- ja sähkösuunnitelmat.

Tuleva talomme on sympaattisen näköinen tielle päin. Rakennusluvassa väri on kartanonkeltainen, mutta harkitsemme sitä vielä. Arkkitehti teki BimX -ohjelmalla katsottavat 3D-mallit, joilla taloa voi tarkastella eri kulmista ulkoa ja sisältä.

Talon meille suunnitteli arkkitehti Petri Karvinen, jonka löysimme erään ystävän suosituksesta. Petrin kanssa yhteistyö on ollut todella toimivaa. Ennen arkkitehdin pyytämistä mukaan olimme tehneet omia suunnitelmiamme sekä kyselleet tarjouksia erään talofirman omasta mallista muokatun pohjakuvan perusteella. Suomesta saimmekin tarjouksia, mutta jotkut talofirmat, ainakin yksi virolainen, tarvitsivat tarjousten antamiseen tarkemmat piirrustukset, ja toisaalta tonttimme muoto ja koko asettivat tietyt vaatimukset talolle. Arkkitehti paneutui toiveisiimme, tonttiin sekä kaavan suomiin mahdollisuuksiin ja teki kaksi ehdotusta siitä, mihin suuntaan lähtisimme talon mallin kanssa. Toinen vaihtoehto oli hiukan modernimpi ja toinen perinteisempi….päädyimme perinteisempään. Hän myös kävi kunnassa alustavan keskustelun rakennusvalvonnan suuntaan. Tämä oli tärkeää saadaksemme muun muassa varmuuden siitä, ettei massiivihirsitalon rakentamiselle olisi esteitä. Meidän naapurustossa on kyllä niin monennäköistä taloa, että kovin tiukka linja ulkonäön suhteen ei ollut oletettavaakaan. Kevään 2018 aikana arkkitehti teki kuvat ja viimein kesällä 2018 ne saatiin ladattua Lupapisteeseen. Alustavien kuvien pohjalta pystyttiin jo kyselemään paremmin tarjouksia talofirmoista. Lokakuussa 2018 rakennuslupa viimein myönnettiin, syntymäpäivänäni. Se oli mieluinen synttärilahja. Tai no ei ihan lahja, kyllähän sekin maksoi pari tonnia.

Tonttimme on pieni, se on jaettu hallinnanjakosopimuksella ja aidan toisella puolella on naapurin talo. Arkkitehti osasi katsoa kaavasta, kuinka paljon rakennusoikeutta on käytettävissä ja löytää ”piilossa” olevat rakennusoikeusneliöt, mitä naapurin talon jäljiltä on käytettävissä. Esimerkiksi naapurin seinän paksuuden 25 cm ylittävää osaa ei laskettu kerrosalaan. Neuvottelimme naapurin kanssa hallinnanjakosopimuksen rakennusoikeusneliöiden kannalta uusiksi sillä tavoin, että että saimme käyttöömme kaikki jäljellä olevat 109 neliötä. Lattia-alaa talossamme on silti 141 neliötä, sillä meille tulee alle 160 cm matala parvi oleskelu- ja varastokäyttöön, mikä taas ei vie rakennusoikeutta. Taloon tulee myös korkeaa tilaa olohuoneeseen sekä yhteen makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen. Joihinkin huoneisiin suunniteltiin kalusteparvia, joilla myös saadaan käyttöneliöitä lisää. Tällaisten ratkaisujen löytämiseen arkkitehti oli todella paikallaan. Lisäksi hän piirsi taloon kiehtovia yksityiskohtia, joita ei itse olisi tullut ajateltuakaan, mm. sisäikkunat parvelta kamareihin, joista luonnonvalo lankeaa mukavasti huoneisiin.

Sain nelikymppislahjaksi jo yli vuosi sitten konsultointikäynnin tutulta sisustusarkkitehdiltä. Tämän lahjan lunastin pari kuukautta sitten. Hänen kanssaan kävimme värivaihtoehtoja läpi, mietimme valaisimien paikkoja ja hiukan kalusteitakin sekä saimme monta hyvää vinkkiä. Hän myös kertoi periaatteen rytmistä talon sisustuksessa ja värivalinnoissa, joka näin muusikolle on helppo ymmärtää. Rytmillisistä syistä luovuimme sisäkaton rouheasta tyylistä ja vaihdoimme pelkistettympään ideaan. Toisin sanoin tuppeensahattu lauta vaihtui suoraan paneeliin.

Sivupihan puolelle tulee kuisti. Talosta erillään oleva terassi on jo olemassa, samoin oikean reunan pihavaja. Pilariperustus – tarkemmin teräsputkipaaluperustus ja puurossipohja – siinä alapohja- ja perustusratkaisumme. Terveellisiä ratkaisuja asiantuntijoiden mukaan. Tosin teräsputkipaaluperustuksesta oli erimielisyyttä asiantuntijoiden kesken, mutta perustussuunnittelijamme totesi, että se on meillä päin toiminut useissa taloissa varsin hyvin. Se on myös kustannustehokas ratkaisu.

Nyt jännitämme sitä, aletaanko Virossa veistää seuraavaksi meidän taloa, vai jotakin muuta projektia. On ymmärrettävää, että veistohallissa täytyy olla koko ajan työ käynnissä. Jos meidän suunnitelmiemme valmistuminen viivästyy, niin koko projekti voi viivästyä. Parempi kuitenkin suunnitella hyvin, ja se ottaa oman aikansa. Pystytys toukokuussa on kuitenkin vielä toiveissa, katsotaan miten käy.


Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: